Gezang vanuit het struweel
Struweel lijkt op het eerste gezicht misschien een onopvallend onderdeel van het landschap. Een wirwar van struiken, jonge bomen, kruiden en ruigte vormt echter een belangrijk leefgebied voor tal van vogels. Juist in deze overgang tussen open landschap en bos voelen veel zangvogels zich thuis. Ze vinden er voedsel, beschutting en geschikte plekken om te nestelen.
De vogels op deze pagina zijn typische bewoners van zulke structuurrijke gebieden. Sommige zoeken hun voedsel laag tussen de kruiden en struiken, terwijl andere juist vanaf een hogere tak hun territorium bewaken of naar insecten zoeken. Hun aanwezigheid is vaak eerder te horen dan te zien. Een karakteristieke zang vanuit een dicht struweel kan genoeg zijn om te weten dat er een Fitis, Grasmus, Spotvogel of Bosrietzanger in de buurt zit.
Het leefgebied van deze soorten is zeer verschillend van karakter. De ene soort heeft een voorkeur voor duinen en heide, de andere voor natte moerassen, rietkragen of kleinschalig boerenland. Wat ze gemeen hebben, is de behoefte aan een gevarieerde vegetatiestructuur: open plekken afgewisseld met struiken, ruigte, kruiden en jonge opslag.
Ook hun aanwezigheid in Nederland is sterk seizoensgebonden. Veel van deze vogels zijn trekvogels die slechts een deel van het jaar in ons land verblijven. In het voorjaar keren ze terug uit hun overwinteringsgebieden om hier te broeden. Vanaf de zomer en in het najaar vertrekken ze weer naar het zuiden. De Tjiftjaf vormt daarop deels een uitzondering: deze soort wordt tegenwoordig ook steeds vaker in Nederland overwinterend aangetroffen.
Wie wat langer naar struweel kijkt én luistert, ontdekt daardoor een verrassend rijke vogelwereld. De volgende soorten zijn voorbeelden van de vogels die zich in dit vaak dichtbegroeide landschap thuis voelen.
De Fitis is vooral te vinden in duinen, heidevelden en hoogveengebieden waar jonge bomen en struiken opschieten. Ook jonge bosaanplant vormt geschikt leefgebied. In dicht bos en stedelijk gebied is de soort veel minder talrijk. De Fitis is een trekvogel die in het voorjaar vanaf eind maart terugkeert, maar vooral in april arriveert. In het najaar trekt hij tussen juli en september weer zuidwaarts.
Tijdens het broedseizoen houdt de Fitis zich veelal laag op tussen struiken en jonge opslag. Het nest wordt door het vrouwtje gebouwd en het mannetje blijft daarbij vaak zingend in de buurt. De soort voedt zich voornamelijk met kleine insecten en andere ongewervelden die hij tussen bladeren en takken zoekt.
De Blauwborst is een vogel van natte en gevarieerde gebieden. Hij broedt vooral in moerassen met opslag, maar ook langs sloten in agrarisch gebied, in natte heide, hoogveen en beekdalen met moerasbosjes. Een combinatie van dichte vegetatie en enige struik- of boomopslag is kenmerkend voor zijn leefgebied.
In het voorjaar keren de Nederlandse broedvogels vanaf half maart terug. Vooral in de vroege ochtend is de zang goed te horen, maar ook in de avondschemering en soms 's nachts kan een Blauwborst actief zijn. Het nest ligt goed verborgen vlak boven of op de grond in dichte vegetatie. Na het broedseizoen trekken de meeste vogels richting Zuidwest-Europa en West-Afrika.
De Grasmus is een typische vogel van struweelrijke landschappen. Vooral duinen met veel struiken en kleinschalig boerenland met heggen zijn geliefd. Ook langs bosranden, open plekken, wegbermen en spoorwegtaluds kan de soort worden aangetroffen. In het centrum van stedelijk gebied is hij schaars.
De eerste Grasmussen arriveren meestal rond half april. Ze trekken in het najaar voornamelijk vanaf eind juli tot begin september weg. In de broedtijd bewegen ze zich vaak tussen doornstruiken en ruigte, waar ze op zoek gaan naar insecten en andere kleine prooien. Hun zang is een kenmerkend onderdeel van het voorjaarsgeluid van struweelrijke gebieden. De soort overwintert voornamelijk in de Sahel en is daardoor ook afhankelijk van de omstandigheden in West-Afrika.
De Kneu is een vogel van open, structuurrijke landschappen. Hij komt veel voor in duinen, heidegebieden, jonge bossen en akkergebieden, vooral wanneer daar voldoende struiken aanwezig zijn. Aaneengesloten bos wordt gemeden. Ook in stedelijk gebied kan de soort voorkomen, bijvoorbeeld in jonge groenvoorzieningen en op bedrijventerreinen.
Kneuen kunnen in het broedseizoen relatief dicht bij elkaar broeden en zijn daarbij minder sterk territoriaal dan veel andere zangvogels. Vanaf ongeveer half juli vormen zich groepen op voedselrijke plaatsen. In het najaar trekken veel vogels zuidwaarts; de voorjaarstrek begint meestal in maart. De Kneu leeft vooral van zaden en profiteert daarom van gebieden met kruidenrijke vegetatie. De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst als Gevoelig.
De Tjiftjaf is een van de meest algemene kleine zangvogels van Nederland. Hij broedt in vrijwel het hele land en voelt zich vooral thuis in loofbossen met een goed ontwikkelde ondergroei. Daarnaast is hij algemeen in tuinen, parken, singels en kleine bosjes.
De Tjiftjaf is gemakkelijk te herkennen aan zijn steeds herhaalde naamroep: tjif-tjaf. Tijdens het foerageren beweegt hij behendig door bomen en struiken en zoekt daar naar kleine insecten. In tegenstelling tot veel andere soorten op deze pagina blijven tegenwoordig steeds meer Tjiftjaffen in Nederland overwinteren. Vooral in milde winters worden ze aangetroffen in stedelijk gebied en in struweel en ruigte bij water.
De Sprinkhaanzanger is een verborgen levende vogel van open, moerassige vegetaties. Hij heeft een voorkeur voor gebieden met een niet al te hoge waterstand, zoals rietlanden, laagveengebieden en verruigde moerassen. Ook in droge, verruigde gebieden en de duinen kan hij voorkomen. In Nederland is hij vooral in het westen en noorden te vinden.
De soort dankt zijn naam aan zijn opmerkelijke zang: een lange, mechanische triller die doet denken aan het geluid van een sprinkhaan. De vogel zelf laat zich veel moeilijker zien. Hij beweegt zich laag door de vegetatie en kan zich snel lopend of kruipend door het struikgewas verplaatsen. Mannetjes zingen vooral in de vroege ochtend en avondschemering en soms 's nachts.
De Roodborsttapuit is kenmerkend voor open tot halfopen gebieden met veel structuur. Heide, duinen, ruige moerasgebieden en kleinschalig boerenland vormen belangrijke leefgebieden. Belangrijk zijn verspreide struiken, hogere kruiden en andere uitkijkposten.
Vanaf een struik, tak of stevige stengel houdt de Roodborsttapuit de omgeving scherp in de gaten. Zodra hij een insect ziet, maakt hij een korte uitval om zijn prooi te pakken. Het nest bevindt zich goed verborgen op of vlak boven de grond in dichte vegetatie. De soort overwintert voornamelijk in Zuidwest-Europa en Noord-Afrika, maar bij zachte winters blijven ook vogels in Nederland.
De Spotvogel heeft een voorkeur voor halfopen landschappen en wijkt daarmee af van veel andere zangers. Hij broedt bijvoorbeeld in boerenland met erven, struiken en singels, maar ook langs bosranden, in open bos, verlandend moeras en jonge stedelijke groenvoorzieningen. Vooral klei- en veengebieden zijn belangrijk.
De eerste Spotvogels arriveren meestal eind april of in de eerste weken van mei. De soort is vooral in de ochtend actief en zingt vaak vanuit een hogere struik of boom. Een opvallend kenmerk is de gevarieerde zang, waarin verschillende klanken en imitaties kunnen voorkomen. De soort vertrekt in augustus of begin september naar het zuiden.
De naam doet misschien vermoeden dat de Bosrietzanger vooral in bos voorkomt, maar niets is minder waar. Deze soort heeft juist een voorkeur voor (half)open gebieden met hoge, dichte kruidenvegetatie. Verruigde moerassen, brandnetelvelden en ruige bermen kunnen uitstekend leefgebied vormen. Ook tijdelijk ontstane vegetaties in uiterwaarden worden snel gekoloniseerd.
De Bosrietzanger arriveert relatief laat: de meeste vogels komen pas in de tweede helft van mei aan. Het nest wordt opgehangen aan stevige, verticale stengels. De soort kan plaatselijk in hoge dichtheden voorkomen. Vooral kort na aankomst wordt veel gezongen; later in het broedseizoen wordt de soort aanzienlijk stiller. Vanaf half juli begint de najaarstrek, die voornamelijk tot half september duurt.